Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker langskomen; vintage horloges. Ik zelf zag ze voor het eerst langskomen op social media en langzaam groeide het steeds meer aan me. Ik merk dat veel mensen geïnteresseerd raken in vintage horloges en er ook graag een aan willen schaffen. Het is natuurlijk heel speciaal, een uniek horloge dat decennia oud is.

Toen ik begon met zoeken naar vintage horloges vond ik de hele markt intimiderend, het leek alsof je enorm veel kennis moest hebben om geen miskoop te doen. Eerlijk gezegd, ja, je hebt wat kennis nodig om geen miskoop te doen. Daarom ga ik in deze blog in het kort vertellen waar jij als koper op moet letten bij de aanschaf van een vintage horloge!

  1. Model
  2. Staat
  3. Verkoper
  4. Prijs

Model

Ik ga ervan uit dat je al wat horloges hebt gevonden die je graag zou willen dragen. Belangrijk is eerst om te weten, waar kijk ik naar? Het is enorm handig om een paar dingen te weten; merk, model, referentienummer, uurwerk en eventueel serienummer. Met die dingen kan je goed onderzoek doen op internet. Stel je hebt een horloge waarop enkel ‘Omega Automatic’ of ‘Omega Seamaster’ op staat, dan gaat het een flinke zoektocht worden om alleen daarmee jouw model te vinden. Dat is mijn eerste tip, zoek goed uit wat voor soort horloge het is, verkrijg zoveel mogelijk informatie en doe wat onderzoek (vergelijken!).

Een referentienummer is het nummer dat specifiek jouw model omschrijft, bijvoorbeeld 6542 voor een Rolex GMT-Master met een Bakelite lunette. Een serienummer is niet heel relevant, maar het kan soms wel vertellen uit welke periode je horloge komt, die nummers verschillen per merk en zijn op internet te vinden. Een truc die ik altijd gebruik is om te kijken naar het uurwerk en dat dan te vinden op ranfft.de, hierbij staat vaak rechts in welke periode het uurwerk is geproduceerd.

 

Staat

Het horloge dat jij op het oog hebt mag misschien decennia oud zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat het horloge er uit hoeft te zien alsof het waardeloos is behandeld. Bij vintage horloges maak je een overweging, betaal ik minder voor een horloge in slechtere staat, of betaal ik wat meer voor een horloge in betere staat (of zelfs nieuwstaat NOS (=New Old Stock)). Belangrijk dus, in wat voor staat is het horloge?

Ik kijk ook altijd naar de kroon, is die nog origineel? Dat valt makkelijk te zien aan het logo op de kroon. Het is zeker de moeite waard om daar nog naar te kijken, want veel vintage horloges hebben vervangen kronen. Naast het uiterlijk van het horloge, is het ook relevant te vragen naar de binnenkant. Het uurwerk hoort niet minuten per dag te verliezen en hoort zeker vierentwintig uur mee te gaan na volledig opwinden. Dus zowel de buiten- als binnenkant, check het even!

 

Verkoper

Buy the seller, heel erg belangrijk. Een goede verkoper zal transparant met je zijn. Belangrijk is dat een verkoper jou kan voorzien van duidelijke foto’s van het horloge én het uurwerk. Daarnaast moet je goed voorgelicht kunnen worden door de verkoper, wat kan jij vertellen over dit horloge? Na de aankoop van het horloge is het natuurlijk ook erg fijn om voorzien te zijn van goede aftercare, denk dan aan bijvoorbeeld garantie of een periode waarin jij je horloge nog kan retourneren. Vrijwel elke goede verkoper heeft ook een uurwerktechnicus waar mechanisme problemen verholpen kunnen worden. Let dus goed op bij het kopen van verkopers op fora en websites als marktplaats.

 

Prijs

Met alle informatie die je nu hebt van jouw horloge en jouw verkoper, kan je gaan vergelijken met andere stukken op het internet. Wat ik je mee wil geven is, betaal niet de hoofdprijs voor een horloge met vervangen onderdelen of een horloge in slechte staat. Het is gebruikelijk om wel wat meer te betalen voor een horloge in goede staat en een verkoper die extra service biedt bij de verkoop.

 

Ik hoop je hiermee een beetje een beeld gegeven te hebben met waar je naar kan kijken bij de aanschaf van een vintage horloge, het kan eenmaal wat lastiger zijn dan de aanschaf van een modern horloge. Mocht je nog vragen hebben of dingen willen weten, neem gerust contact met ons op! We helpen je graag!